HONUNGSÅRET

Så här ser honungsåret ut för mor Stina och moster Lenas bin vars honung används i Lammbutikens produkter.  Kuporna står vid våra ängar, alvarsmarker och i skogsbrynet, men bina flyger ofta runt ca två km för att hämta pollen och nektar.

September

Nu tar vi vara på den sista honungen för året (slutskattar) och ger bina sockerlösning som vinterfoder. Bina håller värmen bättre om kupan minskas ner inför vintervistelsen. Hösthonungen är mörk och skarp i smaken. Nektarn är samlad från timjan och andra kryddväxter.

 

Oktober-Februari

Detta är binas viloperiod. Då håller de sig i kupan och lever på sitt vinterförråd.

 

Mars

Vid den här tiden börjar det synas personer i rymddräktsliknande kläder vid kuporna. Skyddskläder i vitt eller gult används för att slippa bistick. Det är dags att byta botten på kupan där vaxrester och döda bin samlats under viloperioden.


April

När de första maskrosorna blommar behöver kupan byggas på igen för att det ska finnas plats för bidrottningens äggläggning och för arbetsbinas honungssamlande. Den första honungen samlas exempelvis från maskrosor, sälg, krokusar och blåsippor.

MAJ

Har det varit gynnsamt vårväder kan man slunga den första honungen i slutet av Maj. Den första honungen är ljus i färgen och mild i smaken, vårt ”flytande guld”. Finns det höstraps i binas närområde flyger det väldigt gärna dit vid blomningen i slutet av Maj. Rapsen ger en ljus och hård honung.


JUNI

Någon gång har du kanske stött på en svart ”klump” i en buske eller ett träd – en bisvärm på rymmen. Under sommaren händer det att bina vill svärma. Då tar den gamla drottningen med sig ett gäng och lämnar kupan. Det är ett naturligt sätt att bilda nya bisamhällen. Kvar i kupan fortsätter en nykläckt drottning styret. Om det finns tillräckligt med samlad och täckt honung kan man slunga i slutet av månaden. Försommarhonungen ger vanligtvis en mild ljus honung och kommer från exempelvis äppelblom, körsbärsblom, lönn och kastanj.

 

JULI-AUGUSTI

Mängden honung beror på hur sommaren ter sig. Är det en regnig frodig sommar finns det mycket nektar för bina att hämta. Är sommaren däremot torr blir det inte mycket honung att hämta för oss i kuporna.